Sport: 5 razloga zašto!

IZVOR: prave.info 

 

Iako je teško uklopiti vreme za vežbanje, mnogi znaju dobre razloge za svakodnevno vežbanje, što je dodatna motivacija da se ne posustaje. Svi znamo manje-više da bilo koji vid fizičke aktivnosti ima prednosti za telo i psihu.

1. Lučenje endorfinamaxresdefault

Hormon sreće – endorfin nije zahtevan hormon. Ispoljava se ostvarivanjem i manjih ciljeva, zato nije neophodno da se posebno pomučimo. I najlakši način je, naravno, fizičkom aktivnošću. Naučnici su dokazali da bilo koji vid fizičke aktivnosti samo pola sata dnevno dovodi do povećanog lučenja endorfina, što stvara osećaj ispunjenosti i zadovoljstva.

2. Poboljšava opšte stanje organizma

Sportskim aktivnostima poboljšava se prokrvljenost organa, što čini da srce bude zdravije. Takođe se podstiče rad jetre koja je zadužena da filtrira krv i izbacuje toksine iz tela. Svakodnevno vežbanje nekoliko puta nedeljno pokreće metabolizam, a podstiče i pravilan rad organa.

3. Prava kičma i gipkosti

Fizička aktivnost jača držanje/posturu tela i mišićni sistem. Da bi se telo održalo u uspravnom položaju, potrebno je da se svakodnevno aktiviramo. Ono što se dobija jeste i poletnost, gipkost i fleksibilnost pri svakom pokretu.

4. Jačanje psihe

Ponavljanje vežbi koje na početku deluju teško doprinosi jačanju volje i motivacije. Pored toga, jača karakter, disciplinovanost i posvećenost.

5. Energetski suficit

Jutarnje vežbanje pripremaju organizam za ostatak dana, dajući mu neophodnu energiju. Trening uspešno aktivira mišiće i pokreće telo, spremajući telo za izazove koji mu predstoje.

course2-1150x647

Nekoliko saveta za aktivniju svakodnevicu:

* Potrudite se da odradite trening ujutru ili u toku dana.

* Kombinujte različite vežbe, kako vam trening ne bi dosadio. Radite na kondiciji, izdržljvosti, kardio pokretima, istezanju i jačanju mišića.

* Pronađite društvo za vežbanje, jer će vas druga osoba dodatno motivisati.

* Pored fizičke aktivnosti, ishranu treba prilagoditi da bi vaš organizam bio poletan.

* Telo napreduje svojim tempom, zato se nemojte forsirati preterano.

 

Napisala Jovana Stojanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *