Humanost i samopouzdanje – reči koje čvrsto stoje iza titule najvolontera

IZVOR: prave.info

Omladinski edukativni klub Sinergija je po četvrti put izabrao najvolontere. Ova tradicija je započeta 2015. godine, sa ciljem da se nagrade volonteri i njihov doprinos u proteklom periodu. Pre svega, želja je da se naglasi značaj volontiranja i aktivizma mladih u društvu, kao i sticanje veština, poput javnog nastupa, zagovaranja određenih vrednosti, sprečavanje nasilje i odgovorno delovanje mladih u našem društvu.

Tako su višegodišnji aktivisti Marija Barović i Filip Bijanić poneli ove laskave titule. Marija je studentkinja Prirodno-matematičkog fakulteta, dok Filip studira na Medicinskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. Oni su u razgovoru sa novinarkom prave.info govorili o značaju volontiranja za društvo i njih same.  

prave.info: Šta vama znači ova titula?

Filip: Svakako veliku čast i zahvalnost što je moje trogodišnje volontiranje priznato od strane članova ove organizacije. Ipak, ova nagrada istinski pripada svim mladim Sinergijcima, jer slavi njihovo htenje da kroz svakodnevno i dobrovoljno davanje sebe učine ovaj grad boljim mestom za život.

Marija: Ova titula me samo gura i daje mi snagu da idem dalje i da koračam još naprednijim koracima u organizaciji.50673241_320041055303495_1736520621405241344_n

Zašto ste počeli da volontirate?

Filip: Boravak u novom gradu kroz studije probudio je želju da svoje slobodno vreme iskoristim za mene nepoznate, a čini se u tom trenutku korisne aktivnosti. Posle tri godine bez dvoumljenja, mogu reći da su vrednosti koje su one donele, poput pravih prijatelja, zadovoljstvo zbog dobrih dela i proširenih vidika postali za mene sastavni deo života.

Marija: Počela sam da volontiram iz zanimanja i interesovanja, jer sam htela da znam šta je to volonter. Kao i da bih upoznala i stekla novo društvo, s tim što mi se to i ostvarilo.

Gde sebe vidiš u budućnosti?

Filip: Pre svega kao aktivnog člana ovog društva, svesnog da sopstvene kvalitete i znanja mogu iskoristiti da menjam na bolje sebe pa i svoje okruženje.

Marija: Sebe u budućnosti vidim i dalje članicom Sinergije i kao neku modnu dizajnerku.

Koliko je značajna ova titula za buduće poslovno angažovanje?

Filip: Značajna je utoliko što se moje buduće zanimanje – doktor stomatologije bazira na postulatima koje sam imao prilike da steknem: samopouzdanje, otvorenost i, pre svega, humanost.

Marija: Značajna je dovoljno da imamo lepu i skladnu saradnju u budućnosti, odnosno da stečeno iskustvo iskoristim na najbolji mogući način.46503131_258935744980771_2658987744415449088_n

Šta poručuješ mladima kada je u pitanju volontiranje?

Filip: Shvatite da volontirate na dnevnom nivou. Birate da li ćete raditi na sebi ili ne, čuvati prirodu ili ne, pomoći drugima ili pak nećete, i mnogo toga drugog. Ako se ikad zateknete pored Sinergije, i budete imali neku od ovih dilema, svratite, možda ćete i vi ponosno reći – VOLONTIRAM.

Marija: Mladi treba da pokušaju da volontiraju jer se može desiti da baš tu sebe pronađu i promene nešto u svom životu. Zaista, u životu treba sve probati i pronaći sebe u tome što ti najbolje ide i gde se najbolje osećaš.

Intervju vodila i članak napisala Jovana Stojanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *