Od tehnologije za žene do žena u tehnologiji

IZVOR: prave.info

Industrija tehnologije je uznapredovala da bi se prilagodila potrebama tržišta. Međutim, koliko su same žene zastupljene u ovoj branši? Ili ćemo ih češće viđati u nekim drugim oblastima. Može se reći da je došlo do ekspanzije pokreta za prava žena, jednim delom zahvaljujući i Internetu.

Sve više se obraća pažnja na potrebe žena na tržištu. Između ostalog, izdvajaju se posebni tržišni segmenti koji se bave isključivo potrebama žena. Stoga je neophodno da se podrže žene u svim oblastima, počev od inovacija, razvoja proizvoda, promocije i distribucije istih. Zaista je neophodno da se iskoristi potencijal koji čuči u ženama.

Danas je 8. mart, i opet ista pitanja. Koliko je žena na važnim i pozicijama odlučivanja? Da li će se jaz u platama za isti posao između muškaraca i žena smanjiti? Kako već danas možemo da unapredimo položaj žena u našoj zajednici? Ko, pre svega, treba da se bori za prava žena? Žene i/ili muškarci? Niz pitanja, nedovoljno razumevanja za ovaj društveni problem.

Stoga ćemo danas govoriti samo o ženama u tehnologiji. Naime, tehnološki razvoj je deo revolucije koju proživljavamo. Možda i nije toliko očigledno, ali sve je više žena koje se bave informatičkim tehnologijama i koje rade u IT sektoru. Iako je nesrazmeran odnos muškaraca i žena u ovoj oblasti, ipak postoji rastući trend kada su u pitanju žene. Verovatno i najveća prednost za ovu industriju jeste priliv novih ideja, podsticanje inovacija i veća konkuretnost na tržištu.

Opšte je poznato da grupe ljudi koje sadrže različite pojedince dolaze do boljih ideja. Na primer, liderke umeju često da unesu saosećajnost u bilo koji tim. Žene su, delom, slabije zastupljene u tehnologiji zato što ne postoje uzori u određenoj branši ili zbog negativnog pritiska vršnjaka i čestih predrasuda o ulozi žene.

Da bi do promene u tehnološkoj industriji došlo, neophodno je da se podstiče raznoliko liderstvo, nove korporativne vrednosti koje će direktno uticati na položaj žena, kao i otklanjanje stereotipa o karijerama namenjenim ženama. Ovaj zadatak ne može da se ispuni prekonoći. Stoga, mi kao deo društva, pojedinci, možemo svojom promenom razmišljanja uticati na ljude oko sebe i nove generacije koje stasavaju.

 

Kolumnu napisala Jovana Stojanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *