Proleće nam je donelo i umor

IZVOR: prave.info

Sa prolećem nam dolaze duži dani, više sunca, više aktivnosti i povećan umor. Verovali ili ne, umor nastaje zbog prelaska iz zime u proleće. Tokom zimskih meseci telo se brani od niske temperature i nedostatka sunčeve svetlosti tako što podešava nivo metabolizma i hormona. Kada je temperatura niska, dolazi do povećanja arterijskog pritiska, pojačano se luči hormon sna – melatonin. Kako vreme postaje toplije, dešava se obrnut proces – pritisak pada (što se naročito negativno odražava na osobe koje već imaju nizak krvni pritisak), pojačano se luči hormon sreće – serotonin.

Neki od najčešćih simptoma su izražen umor, glavobolja, promene raspoloženja, pad imuniteta, nemiran san, usporeni refleksi, anksioznost, gubitak životne energije, usporeno varenje, oscilacije arterijskog pritiska, malaksalost, gubitak apetita…

Bitno je da se protiv prolećnog umora borimo sa povećanim nivoom energije i manjkom sna. Neki od predloga za ublažavanje ovih efekata jesu da uvedete dnevnu i nedeljnu rutinu u fizičkoj aktivnosti. Trudite se da boravite u prostorijama u kojima nema velike oscilacije u temperaturi i vlažnosti vazduha. Pijte dovoljno vode, oko dva (2) litra na dan. Voda čisti telo od toksina i otrova. Dehidratacija (gubitak vode u telu) vrlo lako izaziva umor, malaksalost, pad energije i glavobolju. Sve u svemu, brinite se o svom zdravlju, posvetite se svom organizmu u ovom prelaznom periodu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *