Smog u Kosovskoj Mitrovici

IZVOR: prave.info 

Fotografija: smog, Užice

Kažu kako je za zaposlene ljude najstresniji dan ponedeljak. Ne dešava se tako često da se sa tim pomeša i neka prirodna nepogoda, haos izazvan ljudskim delovanjem, ili nešto treće. Ponedeljak, 8. april 2019. godine, kao i svako drugo jutro. Prethodnih dana sunce je bilo poput budilnika koji je unosio svežinu na početku dana. Međutim, ovo jutro je mirisalo na smog koji je nastao dimom i maglom.

Novinari vremenske prognoze najavili su oblake nad našim regionom. Kiša se delimično očekivala, kao i magla pre nje. Slabo ko je verovao da će udisati smog ovog jutra. Naime, zapaljeno je smeće u blizini glavne autobuske stanice. Dim se proširio. U kombinaciji sa maglom — nastao je smog. Mitrovčani, kao i svi drugi ljudi koji su se zatekli ovog jutra u gradu, pokrivali su lice kako ne bi udisali vazduh.

Koliko je događaja izazvano ljudskom nepažnjom pitanje je koje se nameće samo od sebe. Nemam tačan broj. Smatram da moramo da povedemo računa o tome kako naši postupci utiču na okruženje, druge ljude i naše zdravlje. Ne sećam se kako je izgledao život stanovnika Kosovske Mitrovice i okoline dok je Trepča radila punom parom. Ali, oni koji se sećaju, razumeju da su čist vazduh i životna sredina nešto neprocenjivo.

Nadam se da ovaj dan nećete upamtiti kao loš dan, iako je pretendovao da bude. Dim je ugašen, smog se svakako manje oseća. Zato “zabiberite” ovaj dan osmehom, šalom, pesmom ili bilo čime što će popraviti opšti utisak. I, naravno, povedite računa o tome gde i kako odlažete smeće. Računa se svaki pokušaj da se očuva životna sredina!

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *