Briga o Zemlji je svakog dana

IZVOR: prave.info

Dan planete Zemlje se obeležava nizom ekoloških akcija širom sveta. Datum je ustanovljen 1970. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, dok je počeo da se obeležava 1992. Iste godine je na Konferenciji Ujedinjenih nacija o životnoj sredini u Rio de Žaneiru formulisan dugoročni Program za promociju održivog razvoja.

Godine 1971, 21. marta, sekretar Ujedinjenih nacija je izjavio: Neka budu samo mirni i veseli Dani Zemlje u budućnosti za naš lepi vasionski brod Zemlju koji nastavlja da se okreće i kruži u hladnoj vasioni sa svojim toplim i lomljivim tovarom vedrog života.

O životnoj sredini ne bismo smeli da se brinemo samo jednom godišnje. Na ovaj dan skrećemo pažnju na neophodnost čuvanja i zaštite našeg jedinog doma – planete Zemlje. Dešava se da ljudi sebično koriste postojeće resurse, ne razmišljajući o posledicama sopstvenih postupaka. Šuma je sve manje, samim tim i svežeg vazduha. Odumiru neke biljne i životinjske vrste, jer ovaj prostor biva sve zagađeniji. Zagađeni su voda, zemljište i vazduh. Zagađeno je sve ono bez čega nema ljudskog života.

Zato uradimo nešto korisno za našu planetu. Preporučujemo da štedite i smanjite potrošnju električne energije, da racionalno trošite vodu, reciklirate otpad i pređete na materijale kojima neće trebati nekoliko stotina ili hiljada godina da se recikliraju. Svaki postupak je bitan. Malo više svesti je potrebno o tome da je ova planeta postojala i pre nas, pa će prema tome biti neophodna i budućim generacijama. Svojim pozitivnim uticajem, možemo učiniti mnogo za obnovu životne sredine.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *