Košarka i Kosovska Mitrovica: gde smo sada i kuda dalje?

IZVOR: prave.info

Srbiju nazivamo košarkaškom nacijom i radujemo se velikim uspesima košarkaša na terenima širom sveta u poslednjih nekoliko godina. Međutim, kako to počinje i gde se talenat vidi znaju upravo oni koji od malih nogu prepoznaju talentovane sportiste. 

Sa novinarkom portala prave.info razgovara košarkaški trener, koordinator mlađih selekcija KK Trepča Bratislav Braco Džogović. Govorio je o značaju timskog duha, razvijanju motiva i uspesima mladih košarkaša.

prave.info: Kako je sve počelo? Sa kojim kategorijama radite?

Bratislav Braco Džogović: Sve je počelo negde 2012-2013. Okupio sam generaciju koja je rođena 2004-2005. godine. Već 2015. oni su počeli da se takmiče u regionu zapadne Srbije, osvojili smo mini-basket ligu. Zatim smo ponovili uspeh i naredne godine. Usledela su i osvajanja kvalitetnih liga 2016. mini-basket selekcije,odbranjene titule u sezoni 2017. i 2018. godine. Sa velikim uspehom predvodimo mlađe kategorije. Kruna takmičenja je polufinalni turnir Srbije u Novom Sadu u konkurenciji pionira. Osvojen je i međunarodni turnir u Vrnjačkoj Banji 2018. kada je u polufinalu pobeđena izraelska ekipa Netanja, dok je u finalu poražena izraelski tim Hapoel. 

Imamo kadetsku grupu, 2003./2004. godište. Imamo i pionire 2005./2006. godište, kao i mlađe pionire, koji predstavljaju decu mlađu od 2006. godišta. Postoji i Škola košarke, kao i oformljena grupa 2009-2010. godište. Njima takmičenje počinje tek za dve godine, ali se ekipa sprema pre nego što dođe do toga.  31466666_2121650874518850_8654424286158651392_n

Čime se ovaj košarkaški klub ponosi?

Ove godine smo igrali završnicu prvenstva u Novom Sadu, polufinalni turnir, igrali smo protiv KK Crvena Zvezda, KK Zemun i KK Novi Sad. Izgubili smo od Crvene Zvezde nekih 8 poena razlike, iako smo vodili na poluvremenu. Napravili smo uspeh zato što smo mi mali grad, a oni imaju bazu igrača iz cele Srbije, sakupljaju najtalentovanije klince.

Napravili smo nekoliko transfera iz te generacije 2004. Tri igrača su nam u Italiji, dva u Đenovi, jedan u Mantovi. Dok je jedan u Megi. To je ekipa koja igra ABA ligu i akcenat stavlja na razvoj mladih igrača. Takođe, u Dinamiku je jedan igrač, Radomirović Predrag.

U tri generacije smo dali 15 igrača na širi spisak reprezentacije zapadne Srbije. Imali smo 9 u generaciji 2004, trojicu u generaciji 2005. i trojicu u generaciji 2006. Najbolja deca regiona idu u trenežni centar u Kladovu. 

Tamo se okupljaju deca iz cele Srbije, a bila su trojica igrača, Kompirović Radovan koji je u Megi, Radomirović Predrag koji trenira za KK Dinamik i Dančetović Veljko koji je trenutno u Italiji. Na širem spisku su i Radovanović Aleksa i Milosavljević Vasilije koji je u Mantovi.viber_slika_2019-09-11_13-07-05

Zašto je timski duh neophodan za uspeh u košarci?

Kada počnem da radim sa decom, prvenstveno, hoću da klinci zavole košarku, da im bude zanimljivo, da dolaze na trening ne zato što moraju već zato što vole košarku. Druga stvar je razvijanje motiva. U principu, košarkaški trener nije samo trener košarke već i psiholog i pedagog. Recimo, u generaciji imate 20 klinaca i to je 20 različitih profila. Svako zahteva različit pristup. Nekom bolje prija kritika, nekom pohvala, tako da trener mora da se prilagodi klincima, da ih skupi kao grupu.

Kroz vežbe koje im zadajem na treningu i kroz priču, trudim se da im razvijam motive. Jako je bitan motiv borbenosti, zatim gregarni motiv – druženje i zajedništvo, afilijativni – jedan drugom da pomognu, da se oslanjaju jedni na druge. Na parketu ne može trener da im pomogne. Kada razviju te motive, onda je mnogo lakše raditi sa njima. Tako se razvija i timski duh. Pored toga, naravno, uče i košarkaške elemente. Rezultati tako dolaze sami po sebi.

Šta je vaša definicija uspeha?

Posvećen sam trener. Spremim kući svaki trening, znam tačno šta se radi. Do detalja razrađujem timsku tehniku i taktiku. Osim toga, pokušavam da uverim igrače, da ih ubedim da oni mogu da urade to što ja tražim od njih na terenu. Takođe, igrači su veoma zaslužni za uspeh. Pored toga što treniraju košarku, veoma su talentovani. Kada se spoji rad, talenat i neki cilj koji imate pred sobom, uspeh mora da dođe, pre ili kasnije.viber_slika_2019-09-16_13-06-50

Gde održavate treninge i da li je to dovoljno prostora?

Treninzi su u sali OŠ Sveti Sava. Kadeti, pioniri i mlađi pioniri treniraju u OŠ Branko Radičević, zato što je veća sala i bolji su uslovi. Dok su Mini basket i Škola košarke u OŠ Sveti Sava. Upis traje, dobili smo i termine. Termini u salama: kadeti – ponedeljkom od 19:30, sredom od 20:45, petakom od 16:00 časova u sali OŠ Branko Radičević. Zatim, pioniri – ponedeljkom od 20:45, sredom od 16:00 i petkom od 20:45 u istoj sali. Dok generacija 2006, 2007. i 2008. ima treninge utorkom od 18:15 i četvrtkom od 19:30 u sali OŠ Branko Radičević. Dečaci rođeni 2009. i mlađi imaju treninge sredom i petkom od 19 časova u sali OŠ Sveti Sava. 

Ove godine su nam direktori osnovnih škola izašli u susret, jer smo imali stvarno dobrih rezultata. Čak ta deca posle igraju školska prvenstva. Nadam se da će uskoro biti puštena u rad nova hala u gradu, koja je završena, pa ćemo možda i tu dobiti termine. Najverovatnije ćemo imati uslove za rad i dobar trening.  

Od svih klubova u Srbiji, KK Trepča trenira u najlošijim uslovima, zato što svi treniraju u sportskim halama. To su veće dimenzije terena. I drugačiji je osećaj kada vidite tribine, vizuelno daje širinu. Takođe, klubovi koji dođu kod nas osećaju se skučeno. Zaista, ne pamtim da smo izgubili utakmicu u Mitrovici. Dobijamo i kada idemo sa strane negde.  

Da li postoji zainteresovanost za ovaj sport u našem regionu?

Generalno, velika je zainteresovanost sve dece, sve mlađe i mlađe generacije. Mnogi neki klinci bili su neka vrsta idola. Dolazili su, gledali utakmice koje smo igrali u sali OŠ Branko Radičević. Takmičili smo se protiv ekipa iz Užica, Čačka, Ivanjice i Kraljeva. 

Imamo Prvi tim, gde nam dolaze ekipe iz cele Srbije. U nekim igračima, mlađe generacije vide idole. Savetujem ih uvek da dođu i gledaju utakmice. I da što više vremena provode i van treninga na košarkaškim terenima, jer će brže da se razvijaju kao igrači. 

Imamo više od 100 klinaca. Nadam se da će ih biti još, jer smo uključili i trenera Prvog tima i kapitena Prvog tima, koji će da rade sa klincima.56295348_2666298010054131_5948635601673650176_n

Kako izgleda budućnost košarke na ovim prostorima?

Imamo talentovanu decu koja hoće da rade. Deca, u odnosu na ostatak zemlje, kako se meni čini, još uvek su željna rada, dokazivanja, samopotvrđivanja. Nisu vezana za kompjutere, mobilne telefone, nego su radnici, borci. Mislim da će u budućnosti biti dobrih rezultata i da će biti dobrih ekipa i klinaca koji će moći da igraju ozbiljniju košarku i u ozbiljnijim klubovima.

Nadam se da ćemo uskoro nekoga videti u Prvom timu reprezentacije. U mlađim selekcijama hoćemo sigurno. Posle toga, zavisi i od sreće, izbegavanja povreda, uloge u timu, trenera, datog prostora za igru. U principu, ovi u Italiji imaće više prilika za to.

Šta biste poručili mladima?

Bavite se sportom. Sport je sam po sebi zdrav. Što više slobodno vreme koristite, makar i rekreativno na terenima. Igrajte sport koji volite i što manje vremena provodite za kompjuterom i po kafićima. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *