Nikola Mihajlović: Pravoslavlje je izvor mog stvaralaštva

IZVOR: prave.info

Omladinski edukativni klub Sinergija i Ruski dom u Beogradu organizovali su prvi Vikend ruskog filma u Kosovskoj Mitrovici, gde su prikazana četiri savremena filmska ostvarenja, “Moj dečko je anđeo”, “Jelena”, “Kraj” i “Admiral”.

Novinarka omladinskog portala prave.info porazgovarala je sa Nikolom Mihajlovićem, inicijatorom ovog događaja koji je nedelju dana proveo u Ruskoj Federaciji, a iz čega je proizašla i prateća izložba fotografija koja je i dalje izložena u prostorijama OEK Sinergija (pored kafića “Red bull”).

prave.info: Kako ste zadovoljni projekcijom filmova i izložbom?

Nikola Mihajlović: Veoma je teško govoriti i biti objektivan kada govorite o sebi i svojim delima. Drago mi je da je moja prva izložba organizovana baš ovde, na Kosovu i Metohiji, jer na jednom mestu imate spoj lepih uspomena i istorije. Bilo je emotivno. Iskren da budem, teško je preneti u nekoliko minuta ono što ste doživeli danima u gradu kao što je Moskva. Fotografije, onoliko koliko mogu, jesu svedočanstva tih mojih osećanja. Lep izbor filmova doprineo je tome da projekcije budu zanimljive.

Zašto je ruska kultura značajna za nas?73285486_891173077920377_8300438257057923072_n

Ruska kultura je deo nas, zato je veoma bitna. Mi smo deo jednog naroda i kao tako je sasvim značajno i normalno da se bliže upoznamo sa nama bliskim i srodnim temama iz kulture i umetnosti.

Šta je najznačajnije za rusko-srpske odnose? 

Najznačajniji su uzajamna iskrenost i poštovanje. Ako imamo iskreni odnos, to je prva i polazna tačka ka unapređenju bilo kakvih daljih koraka i saradnje. Ako pogledamo unazad, vidimo da naši odnosi nekada nisu bili kakvi treba da budu. Ali to nije zavisilo od nas, običnih ljudi, kulturnih poslenika, već od politike. 

Druga osobina je poštovanje; deluje mi danas da slabo poštujemo sebe, svoju kulturu i svoje stvaralaštvo, onog trenutka kada budemo obazriviji prema sebi poštovaćemo i druge i drugi će poštovati nas.

Šta možemo naučiti od Rusa?

Od Rusa zaista može da se nauči mnogo. Nismo ni svesni koliko imamo prednosti u odnosu na druge narode, jer smo mi jedan narod, bliskog jezika, kulture, tradicije i običaja. Rusija je velika zemlja, značajne kulture i istorije i ogromnih potencijala.

Šta je vama bila inspiracija za stvaranje fotografija i zašto baš one, po čemu su jedinstvene?

Vidite, glavna inspiracija je pravoslavlje. Pravoslavlje je srž našeg postojanja. Impresioniralo me je bogatstvo pravoslavnih nasleđa i zaista je teško odvojiti, dodati i istaći nešto posebno. Sve je posebno na svoj način.

Da li je pravoslavlje stvorilo slobodu u vašem stvaralaštu? 

Pravoslavlje je ljubav, najlakše rečeno. U pravoslavlju sam našao inspiraciju, ili bolje rečeno, pravoslavlje je našlo mene. Ono je neiscrpni izvor nadahnuća.

Da li to znači da ste stvaralački mir našli baš u tome? 

Pravoslavlje je izvor mog stvaralaštva. Moje upoznavanje je počelo od najranijeg uzrasta, tada je krenulo sve, i na najlepšim poukama, divnim savetima i usmerenjima velikih duhovnika gradio sam sebe. Srž je ljubav, bez ljubavi svako delo je bezlično. Kada ne osećate ljubav prema onome što volite, nema ni stvaralaštva.

Da li ste zadovoljni sobom i srećni u životu?

Zavisi ko kako gleda i šta su moralna i etička merila u životu. Smatram se u potpunosti ispunjenim i na tome sam zahvalan porodici. Ne bih bio ispunjen, ne bih bio to što jesam da nije porodice. Kruna mog života je moja porodica, jak temelj koji podržava moj rad i daje veliku potporu u životu. Sreća je sastavni deo zadovoljstva.

Šta biste poručili mladim ljudima, kolegama i kulturnim radnicima?

Da vole svoj posao koji rade, jer je kultura ta koja oplemenjuje, ona daje snagu, krila i volju da stvarate i radite. Prava kultura je alternativa ludilu, kiču i šundu; ona je ta prava i iskonska. Zato, vi mladi koji tek stasavate, radite na sebi, učite i budite deo kulture, jer je ona najlepša oblast u kojoj pronalazite sebe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *