Zašto je sport bitan za čoveka?

IZVOR: prave.info

Sport je skup motornih aktivnosti koje se obavljaju obično natprosečnom aktivnošću organizma u takmičarskom duhu. Zastupljen je u svakodnevnom životu ljudi. Osobe koje mogu da se bave sportom imaju od 7 do 77 godina.

Može se trenirati individualno ili grupno – timski. Pomoću sporta rešavamo se negativne energije, unapređujemo zdravlje i kvalitet života. Monumenti faraona ukazuju na činjenicu da su brojni sportovi, uključujući lov i ribolov bili dobro razvijeni u drevnom Egiptu. Drugi egipatski sportovi bili su bacanje koplja, skok uvis i rvanje. Širok spektar sportova nastajao je sve do perioda antičke Grčke.

Olimpija je bila svetilište u Staroj Grčkoj, koje se nalazi na Peloponezu. Sport je postao deo njihove kulture, tako da su stvorili Olimpijske igre. Igre su se održavale svake olimpijade (svake četiri godine) u čast boga Zevsa, boga munje i groma, vrhovnog boga Grka. Prve igre za koje postoje podaci održane su 776. godine p.n.e i otada Grci računaju vreme.

Sport je posebno bitan za decu. Danas je retkost da vidimo decu na ulici da igraju fudbal, odbojku, preskaču vijaču. Često se postavlja pitanje o tome zašto se  dete ne upiše na sport, a na to postoji mnogo odgovora: “Mali je on, ne zna ni on šta bi upisao.” 

Deca ne shvataju da (preterano) sedenje ispred televizora i (prekomerno) držanje telefona u rukama može dovesti do pojave deformiteta i drugih poremećaja. Kada se bavimo sportom, poboljšavamo svoj imunitet. Timski radovi su odlični jer dete uči važnost rada u grupi. Dobri su i za to se dete oslobodi. Upoznaje ljude. Stiče prijateljstva. Da bi stekli radne navike, mališane treba upoznati sa sportom kroz igru. Kroz sport je bitno da deca prihvate poraz. Treba da nauče da nikad ne odustaju, da se bore za svoje ciljeve, jer će tako doći do uspeha.

Zabrinjavajući podaci govore da oko 70% dece napušta sport do svoje 15 godine. 

Sport pozitivno utiče na psihu i ima terapijsko dejstvo. Razvija se samopoštovanje i samopouzdanje. Nažalost, desi se da, posle treninga ili utakmice, dete dođe kući sa fizičkim povredama. Treba da imaju na umu da, ako ne uspeju iz prvog puta, uspeće iz drugog. Najbitnije je i to da poštuju pravila i autoritete, što je jako bitno u pubertetu. U tom periodu oni se pretvaraju u buntovnike kojima smetaju disciplina i naređivanje.

Moja poruka je da nije važno uvek pobeđivati, nego dati sve od sebe.

Kolumnu napisala Marija Stanojević

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *