Diskriminacija – unutrašnja neravnoteža pojedinaca

IZVOR: prave.info

Omladinski edukativni klub Sinergija sprovodi veliki broj aktivnosti koje podržavaju aktivno učešće mladih u različite procese. Jedan tip aktivnostima po kojima je ovaj klub prepoznatljiv je radioničarski rad. Teme koje se obrađuju su prevencija nasilja, rodna ravnopravnost, prevencija diskriminacije i ljudska prava. 

Za prave.info je govorila dugogodišnja volonterka OEK Sinergija, studentkinja Pravnog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, Tamara Trajković.

prave.info: Kada čuješ pojam “ljudska prava”, šta ti prvo padne na pamet?

Sama reč “ljudska prava” me asocira na pravo svih nas, bez obzira na etnicitet, državljanstvo i pol. Nešto ka čemu svi mi težimo odnosno jedan segment slobode i demokratije ka kojoj svako od nas kao pojedinac teži da ostvari. Demokratija mora da se zasniva na pravima svih nas. img_2836

Pošto si bila na radionicama koje se bave ljudskim pravima, šta si naučila?

Kroz različite radionice i razgovore sa drugim učesnicima sam naučila dosta toga. Pre svega, mislim da je najbitnija pouka koju smo svi izvukli iz tih radionica bila u cilju što boljeg usavršavanja našeg društva i nas samih. Koncept radionica je takav da smo stalno bili u interakciji, što je dodatno pospešuje razumevanje ljudskih prava. Najzanimljiviji segment mi je bio “Moćni hod”. Ovaj deo radionice mi je najviše približio pojam diskriminacije. Svi smo dobili određenu ulogu, uključujući osobe sa invaliditetom, Rome, predstavnike drugih seksualnih opredeljenja, uspešne ljude bele rase i slično. Oni koji su nisu bili diskriminisani na osnovu rase, vere, roda su napredovali u životu mnogo  više u odnosu na one koji su rođeni drugačiji. 

Studentkinja si Pravnog fakulteta, koliko su ti radionice približile pojam diskriminacije?

Izuzetno, verujem da je svaki oblik ponašanja ustvari mimika nas samih. Isto tako, svaki oblik diskriminacije ustvari predstavlja neku unutrašnju neravnotežu sa kojom pojedinci koji je promovišu ne mogu da se izbore. I to je neki pogrešan način ka kom teže ka rešenju koje ustvari i nije pravo rešenje. Diskriminacija nikada nije rešenje za lične predrasude i stereotipe. Kada bi roditelji i učitelji kroz igru približili taj pojam deci, mislim da bi i oni naučili mnogo toga. 

Da li studenti prava obrađuju u dovoljnoj meri ovu tematiku?

Naravno, predstavlja deo svakog predmeta i zapravo je jedan od najbitnijih segmenata same prirodno pravne doktrine. Prirodno pravna doktrina se bazira na ljudskim pravima. Stoga, svaki predmet je u suštini sadržan u poštovanju i promociji ljudskih prava.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *