Aleksa Mašić: Trening tokom koronavirusa

IZVOR: prave.info

Sport je neizostavan deo svakodnevice. Bilo da je reč o amaterima ili profesionalni sportistima, pandemija ih je naterala da se prilagode novim uslovima treninga. Mnogi su po prvi put počeli da treniraju od kuće. Pojedini su koristili dvorišta, dok su se neki rekreirali u prirodi. Aleksa Mašić, atletičar iz Prilužja i učenik trećeg razreda Tehničke škole “Mihailo Petrović Alas” u Kosovskoj Mitrovici, za prave.info nam je ispričao kako je prilagodio trening ovim uslovima i kako provodi vreme tokom koronavirusa.

Ono što treba da znate je da je Aleksa reprezentativac Srbije, osvojio je 3. mesto na prvenstvu Srbije za mlađe juniore na 1500 metara u dvorani, kao i 1. mesto na otvorenom prvenstvu Beograda u istoj disciplini.viber_slika_2020-05-16_18-00-19

Vreme u karantinu

U početku sam dosta slušao o ovom virusu i stalno sam bio pod nekim pritiskom. Međutim, posle toga sam shvatio da ovo baš i nije kako nam se prikazuje. Sada se osećam odlično i rasterećeno.

Vreme mi je u potpunosti ispunjeno. Dan mi počinje oko 8 časova, tada imam prvi trening. Posle toga malo odmorim, slušajući neki podkast (eng. podcast), čitajući nešto ili igrajući igrice. Takođe, u toku dana radim nešto po dvorištu ili šetam. Kasnije, oko 19 časova imam drugi trening. Posle toga odmaram i spavam. I tako svakog dana.

Nedostajanje i smetnje

Najviše mi nedostaju putovanja definitivno. Navikao sam da stalno putujem. Uvek sam u pokretu i to mi sigurno najviše nedostaje. Sa druge strane, najviše mi smeta to što se sve ovo jako preuveličava i što nije tako kako nam mediji plasiraju.

Pravo kretanja

Smatram da su mi neka prava ugrožena. Pre svega, mislim na pravo kretanja. Sigurno me ugrožava to što ne mogu da se krećem gde hoću, jer sam ograničen.viber_slika_2020-05-16_17-57-41

Prilagođavanje treninga uslovima karantina

U početku mi je ova situacija otežavala trening, jer nisam baš znao kako sve funkcioniše. Bio sam malo i skeptičan da izađem na ulicu ili  da odem na stadion i treniram. Tako da sam treninge uglavnom radio u svom dvorištu i u kući. Posle sam krenuo da trčim u blizini moje kuće, jer sam shvatio da neće biti nikakvih problema. Na kraju, kada se uzme sve u obzir, nisam ništa mnogo izgubio jer sam se prilagodio.

Onlajn nastava

Iskreno, nije mi bilo mnogo teško da se prilagodim onlajn nastavi. Nastava teče odlično i što se tiče toga nemam nikakvih problema.

Pouka iz karantina

Kao što sam već rekao, smatram da ovo baš i nije tako kao što nam se plasira. Naučio sam da u svemu moram da budem strpljiv i da ostanem ‘hladne glave’, jer sve to mora da prođe.

Prvo ću uraditi kada se sve ovo završi…

Čim se ovo završi planiram da odem negde. Pored toga, da treniram još bolje i neomatano, jer me već početkom jula očekuju bitna takmičenja. Nakon toga ću verovatno da idem na neki odmor. I to bi bilo to.

(Sve fotografije su deo lične arhive)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *