Nikolija Petronijević: Karantin nas uči o nama samima

IZVOR: prave.info

Karantin je mnogim mladim osobama teško došao jer su navikli da dobar deo dana provode van kuće. Naravno, dobar deo omladine provodi vreme u društvu svojih vršnjaka, gde uči o sebi i svetu oko sebe. Izgleda da je period samoizolacije, isto tako, mnogima omogućio da sagledaju sebe i nauče nešto novo o svojoj ličnosti. Jedna od njih je svakako i Nikolija Petronijević, učenica drugog razreda Gimnazije u Kosovskoj Mitrovici, koja je za prave.info ukazala na značaj razvijanja ličnosti tokom perioda karantina.viber_slika_2020-05-23_20-29-22

prave.info: Kako se osećaš tokom karantina?

Na početku karantina, osećala sam se loše jer sam mislila da sam izgubila mogućnost da nastavim sa svojim svakidašnjim aktivnostima. Međutim, kako je vreme prolazilo, shvatila sam da ovaj karantin i situaciju mogu da iskoristim na najbolji način i u svoju korist.

Kako provodiš vreme?

Trudim se da radim stvari koje nisam imala priliku do sada, zbog prevelikog broja obaveza. Provodim više vremena sa svojom porodicom, čitam knjige koje su uvek čekale svoj trenutak, treniram, provodim vreme u prirodi. Trudim se da se posvetim sebi i odmorim od svega.viber_slika_2020-05-23_20-29-31

Šta ti najviše nedostaje? I šta ti najviše smeta tokom ovog perioda?

Najviše mi nedostaju prijatelji. U jednom trenutku, nisam imala mogućnost da ih vidim, ali sada se sve vraća u normalu. Zabrana kretanja mi je najteže pala, jer sam osoba koja je uvek u pokretu i nikada do sada nisam provodila ovoliko vremena kod kuće.

Da li su tvoja prava na neki način ugrožena tokom pandemije?

Naravno da jesu, kao i svima. Prvenstveno pravo na slobodu kretanja.

Koliko i kako je ovaj period uticao na tvoje svakodnevne aktivnosti?

Kao što rekoh, trudim se da održim balans između svega. Svakodnevno pronalazim nove zanimacije i tako još više upoznajem sebe i svoju ličnost.

Da li si pohađala neke onlajn kurseve? Kako teče onlajn nastava?

Postoje razne stranice na internetu koje nude i besplatne online kurseve. Tokom ovog perioda, završila sam par njih. Pošto idem u školu, online nastava je prisutna. Svakodnevno dobijamo zadatke koje treba odraditi, tako da se trudim da to ne izostavim, jer mi je škola svakako prioritet.viber_slika_2020-05-23_20-28-50

Šta planiraš da upišeš? Da li ti je ovaj period pomogao ili odmogao?

Pohađam drugi razred Gimnazije. Nakon Gimnazije, planiram da upišem medicinu. Ova situacija mi je pomogla da jos više istražujem stvari koje me interesuju, i naučim nešto novo. U mom slučaju, meni je odgovarala i prijala.

Šta te je naučio period karantina?

Period karantina naučio me je da vrednujem i cenim svakodnevne sitnice koje nam život pruža. Prvenstveno da uživam u njima, jer niko od nas ne zna šta nas čeka narednog jutra.

(Sve fotografije su deo lične arhive)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *