Jovan Radenković: Umetnost je životni poziv

IZVOR: prave.info

Hobi ume često da preraste u ozbiljan posao, dok nekada to bude i životni poziv. Zvečanac Jovan Radenković, učenik trećeg razreda Gimnazije u Kosovskoj Mitrovici se već 4 godine bavi fotografijom, od 8. razreda osnovne škole, dok se poslednje dve godine profesionalno posvetio tome. U međuvremenu je shvatio da je ovo njegov životni poziv. Naime, Jovan se oduvek interesovao za fotografiju, jer je želeo da zabeleži određene momente. Za prave.info, Jovan je podelio svoje viđenje trenutne situacije i kako je sve ovo uticalo na njegovo bavljenje fotografijom.jr1_0064_optimized

prave.info: Kako se osećaš tokom karantina?

Tokom karantina se osećam skroz okej. Provodim vreme sa porodicom, razmišljam i pravim planove šta ću raditi i gde ću putovati nakon ovog karantina. Sve u svemu, pokušavam da iskoristim ovo na najbolji način.

Kako provodiš vreme?

Vreme u izolaciji provodim jako kreativno, kao što mi i zanimanje nalaže. Trudim se da radim na svojim fotografijama iz arhiva. Takođe, za vreme ovog karantina uradio sam 4 nove slike, sve su ulje na platnu. Pored toga, tu je i pisanje jednog dokumentarnog filma, koji ću uskoro realizovati. Tako da svakog dana imam razne obaveze. Naravno, tu je i škola koja takođe iziskuje svoje vreme.

Šta ti najviše nedostaje? I šta ti najviše smeta tokom ovog perioda?

Naravno, najviše mi nedostaje fjr1_1126-2_optimizedotografija, planina i putovanja, širom Srbije i okolnih zemalja. Što se tiče toga šta mi smeta, ne bih imao ništa specijalno za kazati. Osim da, kao i svima, smeta mi ovaj karantin koji mi ne da da putujem i slobodno se krećem.

Da li su tvoja prava na neki način ugrožena tokom pandemije?

Lično, moja prava nisu uskraćena tokom ove pandemije. Dok je svima jasno da su nam prava na kretanje i boravak vani uskraćena.

Koliko i kako je ovaj period uticao na tvoje svakodnevne aktivnosti?screenshot_20200321-231200_gallery-1

Moje svakodnevne aktivnosti su uglavnom slične. To su boravak vani sa aparatom u rukama, odlazak na neku planinu ili u neki grad, da bih pravio nove fotografije i upoznavao se sa drugim ljudima. Tako da je ova pandemija uticala na moje aktivnosti tokom dana. Prosto nemam mogućnosti da putujem i stvaram. Međutim, dolazimo do kraja pandemije. Tako da možda, dok ovo čitate, već sam negde po Srbiji ili okolnim zemljama.

Pošto se baviš fotografijom, da li si imao prilike da ideš na neki onlajn kurs tokom pandemije?

Nisam, već suprotno. Za vreme karantina sam pravio video klipove. Teme video klipova su kako početi da se bavite fotografijom. Pokušao sam da približim fotografiju ljudima koji žele da se bave istom. Tako da to je neki moj lični kurs, koji možete besplatno pronaći na mom Jutjub (YouTube) kanalu.

Da li su se tvoji planovi u vezi sa fotografijom izmenili? Kako?

Moji planovi sa fotografijom su samo pauzirani, kao i kod većine mojih kolega. Čeka se prva prilika da se nastave…

Šta planiraš da upišeš? Da li ti je ovaj period pomogao ili odmogao?

Moj životni plan jeste da nastavim da se bavim fotografijom, filmom i uopšte umetnošću. Tako da planiram da upišem Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, na katedri filmske kamere.

Mogu reći, da je ovaj period morao da pokaže svima nama da moramo biti oprezniji. Kao i da više brinemo o našoj zemlji, da se ne bi dešavale ovakve stvari. Na ovaj način nam je ova pandemija bila lekcija za ubuduće. Tako da nam je pomogla u tom pogledu.

Šta te je naučio period karantina?

Naučio nas je da više pazimo na našu zemlju u ekološkom smislu. I da ne dopustimo da nam se nešto slično ponovo desi.

(Sve fotografije su iz lične arhive sagovornika, nastale tokom pandemije korona virusa.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *