„Mladi su pokretači promena”

IZVOR: prave.info

Sloboda je često termin koji se upotrebljava i kada treba i kada ne treba, i kada ima svrhe, ali i
kada ne znamo šta ćemo, mi govorimo o slobodi. Deluje mi da smo zaboravili u pravom značenju šta znači sloboda. Sloboda – reč koja moćno zvuči, a još moćnije znači. Danas kada govorimo o Međunarodnom danu mladih, iz pijeteta, u metafori, i često u frazama govorimo o mladima. Mladi, danas, postaju “problem” o kojem se sve ređe govori. Na stotine problema, nejasnoća, sve učestalije demagogije i nikakva rešenja. fb_img_1597239906486

Decenijama unazad govori se o problemima, vrlo retko o rešenjima. Upravo je mladost i znanje – energija, otrežnjenje i pokretač koji nam je neophodan. Mladi su pokretači promena, razvoja društva, i aktivnosti u lokalnoj sredini. Smatram da je neophodno dati priliku, šansu, zaobići predrasude i nepotizam, i da će u takvom jednom otvorenom društvu i zajednici steći poštovanje i priliku da pokažemo ko smo to mi mladi i šta to mi znamo, što drugi misle da (ne)znamo.
Upravo u tome leži odgovor, mladi nam u svojoj stvaralačkoj slobodi objašnjavaju da je ona najbitniji element u kreativnosti i stvaralaštvu. Mladi danas drže pravi čas o slobodi. Kod njih sloboda doživljava pravo otvaranje, nije ona nemilosrdna, niti su oni grubi, sloboda je kod njih iskrena, realna i jednostavna. Mladi na jedan veoma jednostavan način govore ono što drugi ne žele da kažu. Verovatno se svi mi preispitujemo zašto i zbog čega nekada kada treba da pričamo mi ćutimo, a kada treba da zaćutimo, mi pričamo. Da li smo ljudi? Da li smo slobodni? Da li smo iskreni? Ili smo navikli na žabokrečinu kao principe po kojima treba živeti.fb_img_1597239382860

Upravo nam mladi svojim divnim ponašanjem, životima, obrazovanjem , požrtvovanjem, radom i poštenjem otvaraju put, daju smernice i upućuju u životnu slobodu. Jer sloboda je  suština našeg postojanja, temelj naše budućnosti. Dok mladi budu svedočili slobodu, ona će postojati, mladi su njen garant i temelj. Jer jedno društvo vredi onoliko koliko mladi ulažu u zajednicu, i koliko je ta zajednica spremna da dopusti mladima da joj doprinesu.
Dragi mladi, borite se za slobodu, za svoju zajednicu, kulturu, obrazovanje, nauku jer bez toga ostajemo bez sebe, svog identiteta i svog postojanja.

Kolumnu napisao Nikola Mihajlović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *